Sperma vizsgálat

Sperma vizsgálat: Baj van a minőséggel!

A világ férfi lakosságának mintegy 40 %-nak nem megfelelő a sperma minősége – a WHO (Egészségügyi Világszervezetének) szakértői által végzett átfogó sperma vizsgálata szerint. Ráadásul a minőség évtizedek óta tartó folyamatos romlása miatt, a WHO már többször volt kénytelen módosítani azokat a mutatókat, amelyeknek megfelelve nemzőképesnek számít egy férfi. A sperma vizsgálat során a minőségi mutatók alábbi kritikus esetei fordulhatnak elő: alacsony spermaszám, a spermiumok csökkent mértékű mozgékonysága, illetve rendellenes morfológiája. Sajnos az esetek többségében a férfi megtermékenyítési problémákat e minőségi problémák együttese okozza. Fontos hogy a mérsékelt spermaminőség nem jelenti közvetlenül azt, hogy a férfi egyáltalán nem tud gyermeket nemzeni.

Mit tehet?

Érdemes a rövidtávon is eredményhez vezető lépéseket megtenni: a könnyen kiiktatható káros tényezőket, mint a dohányzást, a túlzott alkohol-, és kávéfogyasztást felfüggeszteni, a túlzottan szűk nadrágok hordását beszüntetni. A sperma minősége a szerint is változik, hogy mit fogyasztunk, hiszen a spermában is a test mirigyei által termelt nedvek választódnak ki. Az egészséges táplálkozás: a több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, zsírmentes tejtermékek, sovány húsok nagymértékben hozzájárulnak az egészséges spermiumok kifejlődéséhez. A sperma vizsgálatok eredményei visszaigazolták, hogy az antioxidánsok, illetve az esszenciális mikrotápanyagok fokozott bevitele szintén jótékony hatással van a sperma mennyiségre és a spermaminőségre egyaránt.

A férfi meddőség

A férfi meddőség 50 %-ban az egyoldalú táplálkozásra, elégtelen vitamin és antioxidáns bevitelre vezethető vissza.

A férfi meddőség főbb okai

Sperma növelés

A sperma növelés és a férfi meddőség kezelésének kulcsa rövidtávon a megfelelő mikrotápanyag bevitel lehet.

Sperma növelés mikrotápanyagokkal

PROfertil®

A PROfertil® optimális összetétele tartalmazza a spermiumok kifejlődéséhez létfontosságú mikrotápanyagokat.

A PROfertil® hatása a spermaképződésre

Sperma mennyiség

A PROfertil® hatásosságát klinikai vizsgálatok bizonyítják: a spermiumok száma 215,5%-kal, míg a sperma mennyiség 33,3%-kal nőtt.

PROfertil® hatástanulmányok

Teszt eredmények (spermiogram)

PROFERTIL® szedés előtt

PROFERTIL® szedés előtt

A spermiogram fontos vizsgálati módszer a férfi termékenység felmérésére. Az értékelést a WHO (Egészségügyi Világszervezet) irányelveinek megfelelően végzik.

3 havi PROFERTIL® szedés után

3 havi PROFERTIL® szedés után

A spermiumok koncentrációját, mozgékonyságát, mennyiségét, illetve alakját vizsgálják mikroszkópos eljárással

Miért szükséges a sperma vizsgálat?

A férfi meddőség hátterében általában a spermium valamely rendellenessége, illetve hiányossága áll, melyre a sperma vizsgálat adhat választ. A sperma vizsgálat, a legáltalánosabb termékenységi vizsgálat, amikor a sperma mennyiséget, a spermiumok hozzávetőleges számát, azok mozgékonyságát, valamint a normál morfológiájú spermiumok százalékos arányát nézik.

 

A sperma vizsgálat pontos diagnózisához általában két különböző vizsgálat szükséges, mert a spermiumok koncentrációja és mozgékonysága jelentősen változhat akár egyik napról a másikra is. Fontos, hogy az egymást követő két sperma vizsgálat közt maximum négy hét szünetet érdemes tartani.

Mit kell tudni a sperma vizsgálat előtt?

A sperma vizsgálat előtt 3-5 nap szexuális önmegtartóztatás szükséges. Jó tudni, hogy a sperma begyűjtésére a hagyományos óvszerek nem ajánlottak, mivel azok spermakárosító anyagokat tartalmazhatnak, ami a sperma vizsgálat torz eredményeihez vezethet. A sperma vizsgálat alkalmával a mintát egy steril tartályba helyezik el maximum egy órával a begyűjtés után.

Sperma vizsgálat értékhatárai

 • a sperma térfogata: minimum 2 ml
 • spermium koncentráció: minimum 15 millió/ml
 • teljes spermiumszám: minimum 39 millió/minta
 • mozgékonysági mutató: minimum 40% mozgó
 • morfológiai mutató: minimum 14% normális (ún. szigorú kritériumok szerint)
 • a sperma vizsgálat során elemzik a fehérvérsejt számot (1 millió/ml alatt normális)

 

Sperma vizsgálat otthon

A sperma vizsgálat ma már otthoni, kényelmes körülmények között is elvégezhető. A sperma vizsgálat ezen megoldása közel 90% pontosságú és a sperma mennyiség, a sperma szám mellett a spermiumok mozgékonyságát is vizsgálja.

Sperma vizsgálat eredménye:

A férfi meddőség esetében többféle spermium eltérést találhatunk a sperma vizsgálat során.

 

 • spermiumok száma csökkent
 • a sperma vizsgálat a spermiumok teljes hiányát mutatja
 • a spermamozgás túl lassú
 • a spermium alaki eltérései láthatóak a sperma vizsgálat során,
 • életképtelenek spermiumok
 • valamint a fenti eltérések együttesen is megjelenhetnek a sperma vizsgálat eredményeként

Amennyiben a sperma vizsgálat eredménye az alacsony a spermiumszám, kevesebb spermium éri el a petesejtet. Amikor a sperma vizsgálat mozgékonyságbeli (motilitás) vagy alaki (morfológiai) eltérést mutat, csökken a spermiumok túlélési esélye a női ivarszervben és a sperma nehezebben jut el a petesejtig.

Mi történik, ha minőségi problémát jelez a sperma vizsgálat?

Ha valamilyen eltérés látható a sperma vizsgálat eredményeként, abban az esetben további kivizsgálásra van szükség. A sperma vizsgálat után következhet vérvétel, nemi hormon vizsgálatok, immunológiai és genetikai vizsgálatok. Mindenesetre a PROfertil® alkalmazása egy hatékony lépés lehet a sperma minőségének javítására, mert optimális hatóanyag kombinációjának köszönhetően antioxidánsokkal, és a spermanövelés szempontjából is létfontosságú mikrotápanyagokkal látja el a szervezetet.

Érvek

 • Pótolja a hiányzó mikrotápanyagokat
 • Bizonyítottan növeli a sperma mennyiséget
 • Látványosan emeli a spermaszámot
 • Javítja a spermiumok mozgékonyságát
 • Igazoltan fokozza a férfi termékenységet

Ügyfélvélemény

"Sziasztok!
Én szeretnék Nektek köszönetet mondani, és egyben megosztani Veletek életünk legnagyobb örömét Pont ma egy hete, december 9-én megszületett kislányunk Laura 3000 grammal és 51 cm-re Már három éve vártunk rá. Köszönjük profertil”

Aramis 43