Sperma mennyiség

Sperma mennyiség: Globális probléma

Az utóbbi évtizedekben a sperma mennyiség drasztikus csökkenése figyelhető meg, különösen a fejlett ipari országokban. A sperma mennyiség és az átlagos spermiumok száma – spermavizsgálatokkal igazoltan – az Egyesült Államokban 1,5%-kal, az európai országokban ennél is drámaiabban, 3,1%-kal csökken minden évben!
Az elmúlt húsz évben közel felére csökkent az átlagos sperma mennyiség, illetve az egy egységben mért egészséges spermiumok száma és ez a negatív tendencia folyamatos. A WHO által megállapított természetes megtermékenyítéshez szükséges sperma mennyiség határértéke kezdetben 60 millió/ml volt, amely 40 millióra, majd 2010-ben már mindössze 15 millióra módosult.

Sperma mennyiség: Mennyi az elég?

Gyakori kérdés ez a férfi termékenység kapcsán, hiszen egyetlen spermium is elegendő a megtermékenyítéshez… Miért annyira fontos a sperma mennyiség és miért probléma, ha milliliterenként 15 millió alatti a spermiumok száma? A helyzet az, hogy a 15 millió spermiumnak csupán egy töredéke jut el a hüvelyen keresztül a méhnyakig, majd a méhbe. Mindösszesen 1 millió spermium lesz képes folytatni a petevezetékekhez vezető utat, de valójában csak néhány ezren jutnak el a petevezetékig. A petevezeték meredek csatornájában megtett kimerítő rohanásban rengeteg ondósejt elpusztul és mindösszesen mintegy száz spermium ér el a sejthártyáig. Nem nehéz belátni a sperma mennyiség fontosságát, mert amennyiben nincs elegendő versenyző a startnál, végül nem marad olyan, aki célba érhetne.

A férfi meddőség

A férfi meddőség 50 %-ban az egyoldalú táplálkozásra, elégtelen vitamin és antioxidáns bevitelre vezethető vissza.

A férfi meddőség főbb okai

Sperma növelés

A sperma növelés és a férfi meddőség kezelésének kulcsa rövidtávon a megfelelő mikrotápanyag bevitel lehet.

Sperma növelés mikrotápanyagokkal

PROfertil®

A PROfertil® optimális összetétele tartalmazza a spermiumok kifejlődéséhez létfontosságú mikrotápanyagokat.

A PROfertil® hatása a spermaképződésre

Sperma mennyiség

A PROfertil® hatásosságát klinikai vizsgálatok bizonyítják: a spermiumok száma 215,5%-kal, míg a sperma mennyiség 33,3%-kal nőtt.

PROfertil® hatástanulmányok

Sperma mennyiség: PROfertil© hatástanulmányok

PROfertil® hatástanulmány (2006-2008)

„A Profertil gyógytápszer alkalmazása a férfi termékenység fokozására” M.Imhof
A tanulmány célja az volt, hogy igazolja a hatékonyságát a 8 – a spermaminőség és sperma mennyiség fokozására egyaránt alkalmas – hatóanyag kombinációjából készült gyógy-tápszernek. A hipotézis szerint az egyes hatóanyagok hatásának összeadódása helyett a hatástöbbszörözés miatt még erősebb eredmények születnek.

Páciensek: 120 férfi, életkor: 23-58 év között
Spermavizsgálat: legalább 2 patológiás spermaképpel igazolva
Panasz: legalább 2 év sikertelen próbálkozás gyermeknemzéssel
Kezelés: PROfertil® 3 hónapig – napi 2 kapszula

 

A PROfertil® alkalmazása a klinikai vizsgálatok során 24,05%-kal növelte a sperma mennyiséget, illetve 80,54%-kal növelte a spermiumok milliliterenkénti sűrűségét, valamint 115,3%-ka fokozta mozgékonyságukat és 24,91%-kal emelte az alkatilag (morfológiailag) épp spermiumok arányát.

 

PROfertil® varicocele tanulmány (2009)


„A mikrotápanyagok használata termékenységkezelési alternatívaként here-visszértágulatban (varicocele) szenvedő pácienseknél” I. Schauer, R.Jost, M.Imhof

Páciensek: 55 férfi, életkor: 18-43 év között, varicokele testis igazolt
Sperma vizsgálat: legalább 2 patológiás spermaképpel igazolva
Panasz: legalább 2 év sikertelen próbálkozás gyermeknemzéssel
Kezelés: PROfertil® 3 hónapig – napi 2 kapszula

A PROfertil® alkalmazása a klinikai vizsgálatok során 15,57%-kal növelte a spermamennyiséget, 11,88%-kal növelte a spermiumok milliliterenkénti sűrűségét, 43,72%-ka fokozta mozgékonyságukat és 18,22%-kal emelte az alkatilag (morfológiailag) ép spermiumok arányát. 6 hónapos PROfertil® kúra alatt a vizsgálati csoporton belül, a korábban meddő párok 41,17%-nál következett be terhesség. Mellékhatások nem jelentkeztek.

 

PROfertil® kontrollcsoportos tanulmány (2011)

„Mikrotápanyagok fokozott bevitele növeli a spermamennyiséget és a spermaminőséget a csökkent megtermékenyítő-képességű férfiaknál.” M.Imhof, J. Lackner, M. Lipovac, P. Chedraul and C.Riedl

Páciensek: 132 férfi, életkor: 18-43 év között
Sperma vizsgálat: legalább 2 patológiás spermaképpel igazolva
Panasz: legalább 1 év sikertelen próbálkozás gyermeknemzéssel
Kezelés: PROfertil® 3 hónapig – napi 2 kapszula

Kontroll csoport: 73 férfi, életkor: 18-43 év között
Sperma vizsgálat: legalább 2 patológiás spermaképpel igazolva
Panasz: legalább 1 év sikertelen próbálkozás gyermeknemzéssel
Kezelés:

 

A PROfertil® alkalmazása a klinikai vizsgálatok során 33,3%-ka (3,7%*)l növelte a sperma mennyiséget, 215,5%-kal (46,4%*) növelte a spermiumok milliliterenkénti sűrűségét, 83,1%-kal (44,0%*) fokozta mozgékonyságukat és 23,0%-kal (-2,4%*) emelte az alkatilag (morfológiailag) ép spermiumok arányát.

 

6 hónapos PROfertil® kúra alatt a vizsgálati csoporton belül a korábban meddő párok 25,76%-nál következett be terhesség. Mellékhatások nem jelentkeztek.
*A zárójelben a kontroll csoport eredményei szerepelnek

 

A DNS fragmentációs index szerepe a férfi meddőségben (2011)

Schuetz A.,Kurz H.,Imhof M., Lipovac M., Bodner F.,Riedl C.,Mair J.

 

Egyre több bizonyíték születik azzal kapcsolatban, hogy a spermiumok sejtmagi örökítő anyagának, azaz DNS-ének károsodása szerepet játszik a férfiak terméketlenségében. A spermiumokban lévő DNS épségének meghatározására szolgál az ún. SHBA technika (sperm-hyaluronan binding assay), ami a spermiumok DNS-ének hialuronsavkötő képességét vizsgálja. A hialuronsavat felismerő és kötő érett spermiumok DNS-e épebb.

 

Az oxidatív folyamatok fertilitási problémákat okoznak. A mikrotápanyagok csökkentik a DNS-fragmentáció mértékét az által, hogy szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek és ez kedvező hatással van a teherbeesési rátára.

 

A tanulmány célja a PROfertil® DNS épségre gyakorolt hatásának SHBA módszerrel történő vizsgálata volt, ismeretlen eredetű szub-/infertilitással küzdő férfiaknál.

 

Páciensek: 107 szub-/infertilitással küzdő férfi (kezelt csoport: 67 férfi, 18-43 év; kontroll csoport: 40 férfi, 22-52 év)

 

Kezelés: PROfertil® kezelés 3 hónapig – napi 2 kapszula

 

Vizsgált paraméterek: a DNS fragmentációs-index változásának vizsgálata a spermiumok hialuronsav-kötő képességének tesztelésén keresztül (SHBA módszer).

 

Az SHBA értékek a PROfertil®-kezelt csoportban a kezelés 3 hónapját követően jelentősen nőttek, az alapvonalhoz viszonyítva 19.7%-kal. Ez a PROfertil®-kezelt csoport spermium-DNS károsodásának csökkenését igazolta. Ezzel szemben a kontroll csoportban az alapvonali értékhez képest 3 hónap elteltével 2.1%-os csökkenés mutatkozott.

 

Továbbá az SHBA értékek növekedését mutató alanyok száma 3 hónap elteltével jelentősen nagyobb volt a PROfertil®-kezelt csoportban (74.6%), mint a kontroll csoportban (30%).

 

Kombinációs készítmény (PROfertil) vs. L-karnitin tanulmány (2016)

Nyolc mikrotápanyagból álló kombináció és az L-karnitin spermium paraméterekre gyakorolt hatásának összevetése

 

Markus Lipovac, Florian Bodner, Martin Imhof, Peter Chedraui

 

Egy új, kontrollált tanulmányban termékenységi szakértők vizsgálták a nyolc mikrotápanyag kombinációjából álló PROfertil® spermium paraméterekre gyakorolt hatását, melyet az egyik összetevő, az általánosan alkalmazott „spermium mozgékonyság-fokozó-ként” is ismert L-karnitin hatásával vetettek össze.

 

Páciensek: 299 férfi, életkor: 20-60 év között

 

Kezelés: PROfertil® csoport (143 férfi) 3 hónapig – napi 2 kapszula; kontroll csoport (156 férfi) 3 hónapig – napi 1000 mg L-karnitin (ez a mennyiség megegyezik a PROfertil®-ben lévő L-karnitin mennyiséggel)

 

Vizsgált paraméterek: sperma mennyisége, spermiumok sűrűsége, mozgékonysága, morfológiája

 

 

A spermiumok paramétereit a kezelés előtt és után is megvizsgálták, majd a százalékos változásokat vetették össze. A spermiumok sűrűsége az L-karnitin kezelésben részesülő csoportban 63.7%-kal, a PROfertil®-lel kezelt csoportban 157.7%-kal nőtt. A teljes progresszív motilitás (mozgékonyság) az L-karnitin csoportban 44%-os, a PROfertil® csoportban 80.3%-os javulást mutatott. A gyors progresszív motilitás tekintetében szintén jelentős különbség volt a két csoport között, hiszen az L-karnitinnel kezelt csoportban 87.4%-os, a PROfertil®-lel kezelt csoportban 259.3%-os javulás következett be.

 

A spermium paraméterek mindkét csoportban jelentősen javultak, azonban a PROfertil® jóval hatékonyabban javította a spermiumok sűrűségét és mozgékonyságát.