Férfi meddőség

Férfi meddőség: A férfi a hibás?

Magyarországon 150.000 pár küzd a meddőség problémájával, azaz minden 6. pár érintett a kérdésben. A gyermekáldás elmaradásáért azonban az esetek 65%-ban ma már a férfi a felelős. A csökkent megtermékenyítő képesség és a férfi meddőség növekvő problémája direkt kapcsolatot mutat a spermakép romlásával. Csak az utóbbi 30 évben a magyar férfiak spermaszáma a milliliterenkénti 73 millióról, 31 millióra esett vissza, csökkent az egy ejakulátumra eső sperma mennyiség és sok esetben a spermiumok mozgékonysága sem éri el a megtermékenyítéshez minimálisan szükséges értéket.

50%-ban az életmódunk okolható

A kóros spermakép és a férfi meddőség hátterében legalább 50 %-ban nem ökológiai vagy genetikai okok állnak, hanem a megváltozott életmód. A fokozódó oxidatív stressz mellett az átalakult étkezési szokások, a csökkenő ételminőség következtében fellépő mikrotápanyag-, antioxidáns és vitaminhiány közvetlen kapcsolatba hozható a megtermékenyítő képesség csökkenésével.

A férfi meddőség

A férfi meddőség 50 %-ban az egyoldalú táplálkozásra, elégtelen vitamin és antioxidáns bevitelre vezethető vissza.

A férfi meddőség főbb okai

Sperma növelés

A sperma növelés és a férfi meddőség kezelésének kulcsa rövidtávon a megfelelő mikrotápanyag bevitel lehet.

Sperma növelés mikrotápanyagokkal

PROfertil®

A PROfertil® optimális összetétele tartalmazza a spermiumok kifejlődéséhez létfontosságú mikrotápanyagokat.

A PROfertil® hatása a spermaképződésre

Sperma mennyiség

A PROfertil® hatásosságát klinikai vizsgálatok bizonyítják: a spermiumok száma 215,5%-kal, míg a sperma mennyiség 33,3%-kal nőtt.

PROfertil® hatástanulmányok

Mik a férfi meddőség jelei?

A férfi meddőségnek többnyire nincs semmilyen szembetűnő jele, normális a magömlés és a szexuális együttlét is. Épp ezért csak akkor merül fel a probléma gondolata, ha a várt gyermekáldás elmarad. Szakemberek meddőségről akkor beszélnek, ha egy év alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet mellett sem következik be terhesség.

 

Annak a valószínűsége, hogy a gyermeknemzés sikeres legyen, a kor előrehaladtával természetesen csökken. A férfi meddőség 35 éves kor felett már minden 5 párból 1-et érinthet a statisztikák szerint, ezért fél év sikertelenség esetén is javallott megkezdeni a kivizsgálást.

Mik lehetnek a férfi meddőség okai?

Sperma termelődési zavarok a férfi meddőség hátterében

A csökkent megtermékenyítő képesség 2/3-ánál a spermatermelődési zavar figyelhetők meg. A rossz spermatermelődés okai lehetnek például különböző fertőzések, meleg ártalom, gyógyszer mellékhatások, de végső soron a férfi meddőség okozója lehet a tartós vitaminhiány is. A spermatermelődési zavarok és így a férfi meddőség hátterében sokszor a fiatal férfiak here-visszértágulata áll. Ez az alsó végtagok visszerességéhez hasonló vénás tágulat a here körül, amelynek hosszabb idejű fennállása károsíthatja a nemzőképességet is.

Spermaürülési zavarok miatti férfi meddőség

A férfi meddőség 15%-át valamilyen ondóúti elzáródás okozza, ami miatt a spermiumok nem ürülnek megfelelően.

 

Férfi meddőség a spermium ellenes antitestek miatt

A csökkent megtermékenyítő képesség és férfi meddőség 6%-a vezethető vissza erre az okra, amikor az antitestek miatt csökken a spermiumok mozgékonysága és megtermékenyítő képessége.

 

Hormonális zavarok és a férfi meddőség

A csökkent megtermékenyítő képesség és a férfi meddőség ezen esetében az agyban található agyalapi mirigy nem küld megfelelő „információt” a heréknek a spermiumok termelődéséhez. A hormonális okok miatti férfi meddőség nagyon ritka, 100 meddő férfiból mindössze egy érintett. A csökkent megtermékenyítő képesség és a férfi meddőség ezen esetében az agyban található agyalapi mirigy nem küld megfelelő „információt” a heréknek a spermiumok termelődéséhez.

 

Szexuális problémák miatti férfi meddőség

A nem megfelelő merevedés vagy magömlés miatti csökkent megtermékenyítő képesség, vagy a férfi meddőség általában 100 meddő férfiból mindössze egyet érint.

 

Ismeretlen okú férfi meddőség

10 meddő férfiból 4 esetben nem lehet pontos okot találni a férfi meddőség hátterében. Számos vizsgálat irányul erre a probléma körre, a kutatók nagy erőket fektetnek ezen ismeretlen okok felderítésére.

PROFERTIL A SPERMIUM DNS MEGÓVÁSÁÉRT

A spermium DNS-ének épsége fontos tényező, hogy egészséges gyermeke születhessen

Ép DNS szerkezet

A spermium DNS-ében bekövetkező törések jelentősen növelik a vetélés esélyét

A megtermékenyítést követően a sejtek osztódni kezdenek. A folyamat során a DNS-ről másolat készült, ami átkerül minden egyes új sejtbe. Ha a spermium DNS-e töredezett, hibásan öröklődik az információ, megszakadhat a sejtosztódás folyamata, és az embrionális fejlődés teljesen leállhat. A PROFERTIL® védi a spermium DNS-ét a károsodástól

A férfi meddőség kivizsgálása

A férfi meddőség és a csökkent megtermékenyítő képesség kivizsgálásával az andrológia foglalkozik.

 

Kivizsgálása általában egyszerű, kevésbé invazív mint a nők esetében. Gyermektelen párkapcsolat esetén célszerű a kivizsgálását a férfi és női félnél párhuzamosan elkezdeni.

 

A férfi meddőség diagnózisának felállítását kórtörténettel és fizikális vizsgálattal kezdik, amelyeket akár a háziorvos, de leginkább egy a férfi meddőség területére szakosodott orvos (andrológus) végez el.

A kivizsgálás fájdalommentes, a féri meddőség alapvizsgálata során fizikális vizsgálat, sperma vizsgálat történik. Szükség esetén ezeket ki kell egészíteni egyéb vizsgálatokkal is, mint pl. a hormonvizsgálat, genetikai vizsgálat, ultrahang-, vagy röntgen vizsgálat.

A férfi meddőség kezelése

A férfi meddőség a jónéhány esetben kezelhető, sokszor reménytelennek tűnő esetben is található megoldás. A férfi meddőség adott eseteiben a heréből apró szövetmintákat vesznek, melyekből megállapítható a férfi meddőség mértéke. Ugyanilyen módszerrel bizonyos esetekben mesterséges megtermékenyítésre alkalmas minták is nyerhetők a férfi meddőség feltárásához. A férfi meddőség kivizsgálását a sperma vizsgálatával kell kezdeni, mely gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. Amint azonban egyáltalán a férfi meddőség, vagy a csökkent megtermékenyítő képesség kérdése felmerül, ajánlott az alábbi esszenciális mikrotápanyagok fokozott bevitele: L-karnitin, L-arginin, koenzim Q10, E-vitamin, cink, folsav, glutation, szelén.

Érvek

  • Pótolja a hiányzó mikrotápanyagokat
  • Bizonyítottan növeli a sperma mennyiséget
  • Látványosan emeli a spermaszámot
  • Javítja a spermiumok mozgékonyságát
  • Igazoltan fokozza a férfi termékenységet

Ügyfélvélemény

"Sziasztok!
Én szeretnék Nektek köszönetet mondani, és egyben megosztani Veletek életünk legnagyobb örömét Pont ma egy hete, december 9-én megszületett kislányunk Laura 3000 grammal és 51 cm-re Már három éve vártunk rá. Köszönjük profertil”

Aramis 43