Fogantatási problémák?
Magzatvesztés?

HOGYAN FÜGG ÖSSZE A VETÉLÉS KOCKÁZATA A SPERMIUM DNS-ÉNEK TÖREDEZETTSÉGÉVEL?

A terhességek kb. 10-15%-ban fordul elő vetélés. Becslések szerint a spontán magzatvesztés valószínűsége nagyobb a csökkent termékenységű pároknál.

Ilyen esetekben gyakran először a pár női tagját vizsgálják meg. Azonban számos tanulmány rávilágított már arra, hogy jelentős kapcsolat van a spermium DNS-ének károsodása és a vetélés előfordulása között, ugyanis a spermium DNS nagy arányú töredezettsége megállíthatja az embrionális fejlődést. Ez azt jelenti, hogy az egészséges embrió teljes kifejlődése nem lehetséges.

A hiedelmekkel szemben a gyermekvállalás során nem csak a nő életkora számít. A spermiumsejtek fokozott DNS töredezettségének (fragmentációjának) kockázata jelentősen nő az életkorral, különösen 35 éves kor felett.

Magzatvesztés?

A spermium DNS-ének károsodása is okozhat vetélést.

HOGYAN MÚLHAT A FÉRFIN?

Hogyan múlhat a férfin?
Hogyan múlhat a férfin?

A spermium DNS-ének nagymértékű töredezettsége megakadályozza
az embrió egészséges fejlődését, ami végül vetéléshez vehethet.

Robinson et al. Hum Rep 2012:10, 2908-2917; Hachem et al. Int J Womens Health: 2017:9, 331-345.

AZ ISMÉTLŐDŐ VETÉLÉSEK HÁTTERE SOK ESETBEN TISZTÁZATLAN MARAD

A vetélés kockázata összefüggésben állhat a spermium DNS töredezettségével. Épp ezért figyelembe kell venni a férfi spermájának egészségét is. A PROfertil® alkalmazása különösen javasolt a 35 év feletti férfiak számára, hiszen a fokozott DNS töredezettség kockázata jelentősen nő ezen életkor felett.

Ismétlődő vetélésről akkor beszélnek a szakemberek, amikor egy pár három magzatot veszít el. Ez már igen komoly lelki megpróbáltatás mind a nő, mind a férfi számára. A gyermekre vágyó párok körülbelül 2-5% -a szembesül ezzel az érzelmi teherrel. Az egészségügyi szakemberek arra törekednek, hogy javítsák a kezelések hatékonyságát és csökkentsék a sikeres terhességig eltelt időt. Azonban az esetek csaknem felében a vetélés kiváltó oka azonosítatlan marad, ami tovább növeli a pár kétségbeesését.

Éppen ezért különösen fontos, hogy a vizsgálatok rámutattak a spermium DNS-ének állapota és a vetélés közötti lehetséges összefüggésre. Azoknál a pároknál, ahol a férfinél nagy mértékű a spermium DNS töredezettsége, jelentősen megnőtt a vetélések száma. A hímivarsejtek DNS-ének károsodása lehetséges magyarázatot jelenthetnek a spontán vetélésre, különösen az ismételt vetélésekre.

Két klinikai vizsgálat is, amely különböző spermium DNS vizsgálati módszereken alapult ugyanarra a következtetésre vezetett:
A PROfertil® 3 hónapos használat után csökkenti a DNS-töréseket a spermiumokban.

PROfertil®

Forrás:
Cohen-Bacrie P. et al.; Fertility and Sterility 2009;91(5):1801-5.
Sartorius G.A. et al.; Human Reprod. 2010;16(1):65-79.
Plastira K. et al.; J Assist Reprod Genet. 2007;24(10): 437-443.