Sok folsav – egészséges sperma

Az apa étkezési szokásai is hatással vannak a születendő gyermek egészségére! A folátok néven ismert vitaminok, melyeket leggyakrabban születési rendellenességek megelőzésére alkalmaznak terhes nőknél, a férfiak nemzőképességére és spermanövelésre is jó hatással vannak.

 

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a folsav-tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó férfiaknál kisebb a valószínűsége az abnormális spermák és a férfi meddőség kialakulásának . A ‘Human Reproduction’ című szaklapban megjelent cikk szerint a folátok különösen hatékonyan csökkentik az aneuploidia nevű kromoszóma-defektusos spermák létrejöttének valószínűségét.

 

“Sperma vizsgálat statisztikailag is jelentős összefüggést mutat a magas folát-bevitel és az alacsonyabb sperma-aneuploidia között” – nyilatkozta Brenda Eskenazi, az egyetem munkatársa. “A bevitel növelésével növelhető a vitamin jótékony hatása is. Napi 800 mikrogramm bevitel 20-30 százalékkal csökkenthető a különböző típusú aneuploidiák kialakulásának valószínűsége” – tette hozzá Ms. Eskenazi a sperma vizsgálat eredményeit összegezve.

 

A sperma-aneuploidia felelős a vetélések harmadáért, és a Down-szindrómával és más egyéb ritka kromoszóma defektussal született gyermekek jelentős hányadáért. A folsav segíthet megóvni az újszülötteket az idegi sérülésektől. Ezért és sok más hasznos tulajdonságáért sok országban az alap élelmiszerek – liszt, rizs, tésztafélék- is tartalmaznak hozzáadott folsavat.

 

Ms. Eskenazi szerint a sperma vizsgálat eredményei alapján a férfiak spermáinak 1-4 százalékának van valamilyen típusú aneuploidiája, de ez egyénenként változó lehet. “A mostani az első spermavizsgálattal is alátámasztott kutatás, amely megmutatta, hogy a születendő kisgyermek egészségének szempontjából nem csak az anya, de az apa étkezési szokásai is szerepet játszhatnak” – nyilatkozta Ms. Eskenazi.

 

A jelenlegi ajánlott folát-mennyiség 19 éven felüli férfiaknak napi 400 mikrogramm, a kutatások szerint azonban gyermekvállaláskor a spermanövelés végett ennél többre is szükség lehet.

 

Nézze meg, mely mikrotápanyagok segítik a sperma növelés folyamatát!