Vaktölténnyel tüzelsz? Íme 6 meglepő spermagyilkos

Spermaölők mindenhol vannak. A férfiak bele se gondolnak, hogy egy hétköznapi bevásárlás milyen hatással károsíthatja a szervezetet és okozhatja a sperma mennyiség akár drasztikus csökkenését. A spermaölő gonosztevők beleivódnak a bőrbe tusolás közben, a pénztárnál sorban állásnál, vagy az ételbe, amit a repülőn markolászunk.

Vaktölténnyel tüzelsz? Arról már mindannyian hallottunk, hogy a szűkített kerékpárnyerget összekapcsolták a merevedési zavarokkal és a sperma mennyiség csökkenésével, és ismert több olyan tanulmány is, amelyek különböző antidepresszánsok hatását kapcsolta össze a sperma- és DNS-károsodással. De a sztori itt nem fejeződik be, számos más szokás viselkedik „spermagyilkosként”. A jó hír viszont az, hogy ezeket elég könnyű kiküszöbölni. Persze ha figyelsz rá – még ebben a rohanó világban is.

 

Pénztárgép-nyugták

Belegondoltál már, hány blokkot fogsz meg egy nap? A tranzakciók végtelenek! A probléma abban áll, hogy ezeket a blokkokat bizonyos bisphenol-A (BPA) anyaggal vonják be, amelynek hormonroncsoló hatása van, és amelyet újabban összekapcsoltak a szívbetegséggel és a férfi meddőség problémáival. A Termékenység és Meddőség (Fertility and Sterility) című folyóiratban megjelenő új tanulmány szerint a vizeletben magas BPA szintnél alacsonyabb a sperma mennyiség, a spermaszám és spermaminőség a férfiaknál.

 

Védd magad: Amíg az elektronikus blokkok nem válnak hétköznapivá, addig köszönjük meg szépen, de ne hozzuk el! Ha mégis szükséged van egyre, rakd azt el egy borítékba vagy a dossziéba, de ne a zsebedbe vagy abba a levéltárcába, amit állandóan kinyitsz.

 

Óvakodj a konzerv ételektől

Sok kutató szerint a legnagyobb forrás a BPA fertőzésre a konzervdobozokon keresztül lehet számítani. Persze a konzerv ételek nagyon kényelmesek – és akár nyomokban finomak is lehetnek -, viszont a fémdobozok nagy részét bevonják a BPA gyantával, ami aztán az ételbe szivárog. A savas konzervek – paradicsompüré vagy a mártások – BPA-val különösen telítettek!

 

Vegyél friss vagy mélyhűtött ételeket, ha pedig szószt vagy öntetet szeretnél, akkor a fémdobozos helyett az üvegeset válaszd.

 

Szexuális játékok

Nem azt mondom, hogy pakold össze az összes játékod és vidd ki a szemétbe, de védd magadat és a partneredet: kerüld el a műpéniszt, a vibrátorokat, és férfijátékokat, amik PVC-ből készültek. A választási lehetőség így eléggé leszűkül, de ezek ftalátokat, műanyagoldó vegyszereket tartalmaznak, amelyeket kapcsolatba  hoztak már rákkal, a női és a férfi meddőséggel és a sperma mennyiség csökkenésével is.

 

Akkor mi legyen? Hogy megfűszerezd szexuális életed, használj az előjátékhoz magas szintű orvosi szilikonból készült termékeket. Ha műanyagmentes játékot próbálnál, akkor válaszd az üvegpéniszt. Kreatívnak kell lenni!

 

Mérgező fürdő

Mérgező fürdőA ftalátok nemcsak a szexuális játékszerekben vannak, hanem szappanokban, samponokban, tisztítószerekben vagy a PVC-zuhanyfüggönyökben. Ráadásul a meleg könnyebbé teszi számukra, hogy kibocsájtsák őket.

Hogy mit csinálj? Válassz olyan növényalapú terméket, amely szappan és sampon is egyben. Ezek mentesek a káros ftalátoktól.
Vegyszerezett termékek

A féregirtókat elvileg azért tervezték, hogy a kártevőket öljék meg. De ezek sajnos nem látnak különbséget a hernyó és a férfiak fontos sejtjei között, amikor támadásba lendülnek.

 

Megoldás: Mossunk meg mindent étkezés előtt, bár a méreganyagok nemcsak kívül, hanem belül is lehetnek. Legjobb, ha saját magunknak termeljük meg ezeket a termékeket, akkor azért nagyjából tudjuk, mire számíthatunk.

 

Megfertőzött halak

A PCB-ket (poliklórozott bifenilek) hőellenálló képességük, és nagy elektromos szigetelő képességük miatt széles körben alkalmazták: transzformátorokban és kondenzátorokban, hőátadó folyadékként hidraulikus rendszerekben, illetve festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban, valamint lágyító anyagként műanyagokban. Szóval csupa férfias területen használták férfias eszközöknél és eljárásoknál.

A probléma forrása, hogy a PCB-t tartalmazó eszközöket a beszüntetés után sem hívták vissza, amik kint vannak, azok már ott is maradnak amíg világ a világ. Ráadásul a PCB belekerül a vizekbe és leginkább a halakban fog felhalmozódni.

 

Hogyan tovább? Ha halra vágysz, egyél alaszkai lazacot, vagy egyeztess, melyik hal honnan is jött. Ja és az a hely lehetőleg ne a konzervdoboz legyen!