Újabb bizonyíték – a PROfertil® jelentősen csökkenti a spermium DNS-ének töredezettségét

A késői gyermekvállalás világméretű trend, ami egyben komoly egészégügyi veszélyt is magában hordoz. Az idősebb férfiak nehezebben válnak édesapákká, ugyanis az életkor előrehaladtával a spermiumok örökítőanyaga töredezik. Ha a spermiumok DNS-e károsodott, az nemcsak megnehezíti a megtermékenyítést, hanem az utód egészségét is befolyásolhatja.
Az oxidatív stressz hatását akár saját szemünkkel is láthatjuk. Ha egy almát a levegőn hagyunk, megbarnul. Az oxidatív stressz az emberi szervezetet sem kíméli, káros hatást gyakorol a spermiumok DNS-ére is. Minél idősebb a leendő apa, annál nagyobb mértékű a töredezettség veszélye.
Egy korábbi tudományos vizsgálat már bizonyította, hogy a PROfertil® védjegyzett egyedi összetétele – amely antioxidánsokat is tartalmaz – jelentősen erősíti a férfiak védelmi vonalát a DNS töredezés ellen. Óvja a spermium DNS-ének épségét, ezáltal növeli a férfi termékenységet és mesterséges megtermékenyítés sikerességének esélyét.

Egy új kontrollált vizsgálat egy speciális, úgynevezett spermium kromatin diszperziós technikát alkalmazva tanulmányozta a PROfertil® hatását a DNS töredezettség csökkentésére.

A kutatók összesen 306, 18-65 év közötti csökkent termékenységű, illetve meddő férfit vizsgáltak több mint 3 hónapon keresztül (146 fő kezelt csoport, 160 fő kontrol csoport). Az eredmények megerősítették a korábbi kutatást, miszerint a PROfertil®-lel kezelt csökkent termékenységű, illetve meddő férfiak spermium DNS-e épebb a kontroll csoporthoz viszonyítva. Azaz a PROfertil® szabadalmazott összetétele jelentősen csökkenti a sperma DNS töredezettségét.

A vizsgálati eredmények hamarosan napvilágot látnak.

Forrás: Imhof M. et al: Measured with sperm chromatin dispersion (SCD) technique, will DNA integrity in spermatozoa increase after micronutrient supplementation?

 

PROfertil® – Apának lenni a legnagyobb büszkeség

Érdekel