Túlsúlyos kérdés – a férfiak meddősége

Dél- ausztráliai szerzők átfogó áttekintése szerint ki kellene terjeszteni a férfi meddőség kivizsgálásában használt teszteket annak érdekében, hogy azok az összes lehetséges okot feltárják – köztük az elhízást is.

Túlsúlyos kérdés – a férfiak meddősége

A fenti megállapítás alapját 24 olyan tudományos közlemény képezte, melyek elhízott férfiak meddőségének okait elemezték. Az elemzést dr. Jared Campbell, az adelaide-i Joanna Briggs Institute munkatársa vezette. „Eredményeink azt jelzik, hogy elhízott betegeknél a férfi meddőség kivizsgálására általánosan használt szokványos tesztek nem nyújtanak teljes képet – magyarázza dr. Campbell. – A speciálisabb módszerekkel közelebb juthatunk a férfi meddőség valódi okaihoz.”

 

A meddőségi kezelésre jelentkező férfiak rutin kivizsgálása jelenleg a spermiumok koncentrációjára és mozgékonyságára, valamint az sperma mennyiségére terjed ki. Dr. Campbell és munkatársai megfigyelései szerint az elhízás azonban nem befolyásolja a felsorolt három paramétert. A spermiumok állapotát jelző más tényezők tekintetében ugyanakkor a testsúly függvényében eltéréseket tapasztaltak. Elhízottaknál növekszik azon spermiumok száma, melyekben a DNS fragmentálódott (töredezett), márpedig az ilyen spermiumok nem alkalmasak a petesejt megtermékenyítésére, illetve ha mégis, akkor az életképes utódok létrehozására.

 

A vizsgálat megerősítette azokat a korábbi megfigyeléseket is, melyek szerint az elhízás csökkenti a nemzőképesség esélyét. „Elhízott férfiak esetében kisebb az egy mesterséges megtermékenyítési (IVF) – ciklusra eső klinikai terhességek aránya, és ugyancsak kisebb annak esélye is, hogy a terhesség élveszüléssel végződik” – mondja a vizsgálat vezetője.

 

Bár mind ez ideig még nem történtek kutatások annak megítélésére, hogy a spermiumok minősége javítható-e testsúlycsökkentéssel, az állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy ez nem lehetetlen.
A reprodukciós tudományok specialistája, Robert Norman professzor szerint a fertilitási tanácsadás során ki kell térni mind a nők, mind a férfiak testsúlyára és egészségi állapotára is: „Bár korábban a nők álltak a fókuszban, a meddőségi klinikákon a férfiak számára is tanácsokat kell adni az életmódra és az étrendre vonatkozóan.”

 

Az osztrák Lenus Pharma, szabadalommal védett termékéke hathatós segítséget nyújthat azoknak a túlsúllyal küzdő férfiaknak is, akik gyermeket szeretnének. A PROfertil® 8 különleges összetevőből áll, melyeket a szervezet saját maga is előállít. Klinikai tanulmányokkal igazolt, hogy a PROfertil® összetevőinek speciális kombinációja és koncentrátuma jelentősen képes javítani a spermiumok minőségét, sőt a legfrissebb klinikai vizsgálatuk szerint a DNS-integritás is javul a speciális gyógyászati célra szánt tápszernek köszönhetően.