Omega-3 és a férfi termékenység

A halfogyasztás nemcsak finom, hanem igen egészséges összetevői is a táplálékainknak. Egyre szelésesebb körben ismert, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak, mint például az EPA (eikozapenténsav) és DHA (dokozahexaénsav) hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez, illetve a megfelelő agyműködéshez. Mivel elengedhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, ezért ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. A szervezetünk önmaga nem képes előállítani ezeket a hasznos zsírsavakat, így az étkezés során kell ezeket magunkhoz venni.

 

Omega-3 és a férfi termékenységA kutatók felvetették annak a lehetőségét, hogy a spermiumokra vajon hatással vannak-e az omega-3 zsírsavak? Az eredmények igen bíztatóak voltak. A vizsgálatba 266 olyan terméketlen férfit vontak be, akiknek a spermium száma alacsony volt, csökkent a mozgási képességük, és némely alaki eltérést is mutatott a termékeny férfiak spermiumaihoz képes. A kísérlet 32 hétig tartott, összesen 1,82g EPA és DHA tartalmú omega-3 kapszulát kellett szedniük naponta. A vizsgálat végén a spermiumokban magasabb EPA és DHA koncentrációt figyeltek meg, valamint a kontrollcsoporthoz képest szignifikánsan megemelkedett a spermiumok száma, 15 millióról 28 millióra milliliterenként. Sőt, mivel ezek a hasznos zsírsavak fontos hatással lehetnek a szabadgyökök pusztítását kivédő enzimre, a spermiumok károsodást, alaki rendellenességeit is csökkenthetik.

 

Az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai a tengeri halak, mint például a hekk, a tonhal, a lazac, vagy szardínia. Aki inkább a hazai halak fogyasztását részesíti előnyben, a busában kiváló omega-3 forrást talál. Ha nem szereti a halat, választhat növényi olajokat (olíva, lenmag, repce-olaj), diót, mogyorót. Viszont ha biztos akar lenni abban, hogy gondoskodik a szervezete napi omega-3 szükségletéről, válasszon halolaj tartalmú étrend-kiegészítő készítményt.