Kombinációs készítmény (PROfertil) vs. L-karnitin tanulmány (2016)

Nyolc mikrotápanyagból álló kombináció és az L-karnitin spermium paraméterekre gyakorolt hatásának összevetése

 

Markus Lipovac, Florian Bodner, Martin Imhof, Peter Chedraui

 

Egy új, kontrollált tanulmányban termékenységi szakértők vizsgálták a nyolc mikrotápanyag kombinációjából álló PROfertil® spermium paraméterekre gyakorolt hatását, melyet az egyik összetevő, az általánosan alkalmazott „spermium mozgékonyság-fokozó-ként” is ismert L-karnitin hatásával vetettek össze.

 

Páciensek: 299 férfi, életkor: 20-60 év között

 

Kezelés: PROfertil® csoport (143 férfi) 3 hónapig – napi 2 kapszula; kontroll csoport (156 férfi) 3 hónapig – napi 1000 mg L-karnitin (ez a mennyiség megegyezik a PROfertil®-ben lévő L-karnitin mennyiséggel)

 

Vizsgált paraméterek: sperma mennyisége, spermiumok sűrűsége, mozgékonysága, morfológiája

 

profertil_diagram_gw00923

 

A spermiumok paramétereit a kezelés előtt és után is megvizsgálták, majd a százalékos változásokat vetették össze. A spermiumok sűrűsége az L-karnitin kezelésben részesülő csoportban 63.7%-kal, a PROfertil®-lel kezelt csoportban 157.7%-kal nőtt. A teljes progresszív motilitás (mozgékonyság) az L-karnitin csoportban 44%-os, a PROfertil® csoportban 80.3%-os javulást mutatott. A gyors progresszív motilitás tekintetében szintén jelentős különbség volt a két csoport között, hiszen az L-karnitinnel kezelt csoportban 87.4%-os, a PROfertil®-lel kezelt csoportban 259.3%-os javulás következett be.

 

A spermium paraméterek mindkét csoportban jelentősen javultak, azonban a PROfertil® jóval hatékonyabban javította a spermiumok sűrűségét és mozgékonyságát.