Ha természetesen nem sikerül…

Magyarországon hivatalosan meddőségről akkor beszélnek a szakemberek, ha 1 év védekezés nélküli szexuális élet során sem jön létre a terhesség. Közel 150.000 pár küzd a meddőség problémájával, ám semmi esetre sem szabad beletörődni a sikertelenségbe. Szakorvosi segítséggel még részesülhetünk a gyermekáldás öröméből, hiszen végső esetben ott a mesterséges megtermékenyítés lehetősége.
A mesterséges megtermékenyítés több eljárás gyűjtőfogalma. Az anya testében történik az inszemináció, ami során a spermiumokat közvetlenül a méhüregbe juttatják, hogy minél közelebb kerülhessenek a petesejthez. A sikeres megtermékenyítés az inszemináció során egy alkalomra vonatkoztatva 15-20%, hat beavatkozásra számítva pedig 30-40 százalék.

 

Az anya testén kívül történő eljárások esetén a petesejt és a spermiumok, mesterséges körülmények között találkoznak, majd a megtermékenyítést követően a már osztódásnak indult embriót visszaültetik az anya méhébe, ahol a további fejlődés már természetes körülmények között folytatódhat.

 

Ezen eljárások közül az IVF (in vitro fertilizáció) vagy lombikbébi program során az előkészített petesejteket egy spermiumokat tartalmazó tápközegbe helyezik, ahol bizonyos idő után megtörténhet a megtermékenyülés.

 

Az ICSI, azaz az intracitoplazmatikus spermiuminjekció eljárást akkor alkalmazzák, amikor nem optimális a spermiumok minősége, illetve mennyisége. Ekkor kiválasztanak egyetlen spermiumot, melyet a petefészekből leszívott és előkészített petesejtbe egy nagyon vékony tűvel közvetlenül juttatnak be.

 

A megtermékenyített petesejteteket ezután megvizsgálják, majd kiválasztják a legéletképesebbeket, amelyeket visszajuttatnak az anyaméhbe. A beavatkozások  hozzávetőlegesen 20-25%-a sikeres.

 

Manapság a hölgyeknél szinte természetes, hogy a tervezett terhesség előtt felkészítik a szervezetüket a gyermekvállalásra, ebben jónéhány terhesvitamin nyújthat segítséget. Azonban a férfiak felelőssége sem elhanyagolható! A természetes és mesterséges megtermékenyítés során is kiemelten fontos, hogy a spermiumok a megfelelő kondícióban legyenek, minél jobb legyen minőségük és mennyiségük. Számos klinikai vizsgálat igazolja, az egyes hatóanyagokat megfelelő arányban tartalmazó készítmény spermiumokra gyakorolt pozitív hatását.