Férfi meddőség és a DNS?

Leggyakrabban a férfi meddőség áll a gyermekáldás elmaradásának hátterében – derült ki egy új kutatásból. Nagy-Britanniában minden évbe 50 000 párnak van szüksége termékenységi kezelésre, de egyharmaduknál az orvos nem ad magyarázatot a sikertelenségre.

 

férfi meddőség és a DNS kapcsolata

 

Az esetek 80%-ban a férfi meddőség és a rossz spermaminőség miatt nem fogan meg gyermek és mindezért – alapos sperma vizsgálat – alapján a spermium-DNS károsodása a felelős. Nemrégiben új tesztet fejlesztettek ki a DNS sérülések felismerésére, így célirányosabban lehet kezelni a leendő szülőket. A legtöbb meddőségi klinikán a sperma mennyiség és a sperma minőség megállapításához a hímivarsejtek formáját, sebességét és koncentrációját mérik mikroszkóp alatt. A spermavizsgálat új módszere azonban a spermium DNS-ében kutat apró törések és szakadások után. Az ily módon károsodott spermiumok kevésbé alkalmasak a gyermeknemzésre, amelyik mégis megtermékenyít egy petesejtet, ott nagyobb valószínűséggel következik be vetélés.

 

Terápiával a terhesség esélye növelhető

 

A belfasti Királyi Egyetem professzora, a Brit Meddőségi Társaság vezetője, Sheena Lewis vezette azt a kutatást, melyben 239 meddő párt vizsgáltak meg. 80%-nál a férfi meddőség fent említett erőteljes spermium-DNS károsodását mutatták ki.

 

Lewis professzor szerint azonnali megfelelő kezeléssel pénzt, kétségbeesést és – leginkább – időt lehetne megtakarítani: “A párok harmadának eddig azt mondták, hogy nem találták a terméketlenség nyilvánvaló okát. Ezek a párok rengeteg időt és pénzt ölnek bele az olyan meddőség kezelésekbe, mint az inszemináció, ami legtöbbször felesleges. Mivel rájöttünk, hogy esetükben miért várat magára az utód, terápiát is ki lehet dolgozni számukra, mely növelheti a sikeres terhesség esélyét.”

 

Az új sperma vizsgálat viszonylag olcsó

 

Sok pár lombikprogram útján próbál boldogulni, mely alkalmanként 3000-15 000 fontba (1 millió-5 millió forintba) kerül, de csak minden negyedikből születik gyermek. Az új sperma vizsgálat ennek a tizedébe kerül majd várhatóan a biztosított betegeknek. A Newcastle Meddőségi Központból Dr. Jane Stewart elárulta, az még nem látható tisztán, hogy az eljárás mennyivel növeli majd a kihordott terhességek arányát.

 

Tudjon meg többet a sperma vizsgálat értékhatárairól!