Az egészséges terhesség receptje


Az egészséges terhesség receptjeHogyan készül a gyerek?
A recept nagyon egyszerű: végy két alapanyagot, egy petesejtet és egy spermiumot. Keverd össze az örökítő anyagukat, azaz a DNS-üket, majd gyúrd össze őket egyetlen sejtté. A sejtet tedd jó meleg helyre 9 hónapra, és várj türelmesen. A végeredmény egy gyönyörű kisbaba, a Te gyermeked. Ám sajnos ez recept nem mindenkinél válik be. A hiba sok esetben már az alapanyagokban keresendő. A médiában gyakran találkozunk azzal, hogy mennyire fontos az anya szervezetét felkészíteni a terhességre. Ám az egészséges terhességhez két ember kell. Az apa, illetve a spermiumok egészsége, és felkészítése a megtermékenyítésre legalább olyan fontos, hiszen a meddőségek közel felében az apa a felelős.

Egyes vizsgálatok szerint a férfi meddőség egyik leggyakoribb oka a spermiumokban található DNS károsodása.

 

Miért kritikus kérdés a spermium DNS károsodása? Azért, mert az érett spermium a DNS hibákat nem képes kijavítani, míg a petesejt bizonyos mértékig helyre tudja állítani a DNS-ének rendellenességeit.

Ha a spermium károsodott DNS-e nem is okoz meddőséget, a gyermekben a genetikai betegségek, fejlődési rendellenességek, és a gyerekkori daganatos betegségek gyakoriságát jelentősen megnöveli.

 

Mi az okozza?

 

  • környezeti tényezők (sugárzás, hő)
  • here-visszértágulat, egyes fertőzések, és gyógyszerek
  • egészségtelen életvitel: elhízás, dohányzás, alkohol
  • előrehaladott életkor

 

A jó hír az, hogy kutatások szerint antioxidánsokkal és életmód változtatással javítani lehet a helyzeten. Sőt, égy 2011-ven elvégzett vizsgálat során a megállapították, hogy az olyan mikrotápanyagok szedése, mint például az L-karnitin, L-arginin, E-vitamin, folsav, cink, valamint a koenzim Q10, segítenek megelőzni spermiumok DNS károsodást. Ráadásul ezek a tápanyagok ráadásul növelik a spermiumok mozgékonyság, és a spermaszámra is kedvező hatással vannak.

 

Nézd meg, mely mikrotápanyagok segítik még megőrizni a sperma DNS-ének épségét!