A tej: élet, erő, egészség. Vagy mégsem?

Azok férfiak, akik három szeletnél több sajtot fogyasztanak naponta, nemzőképességüket tehetik kockára. A zsíros tejtermékekből már kis mennyiség is drámaian hathat az utódnemzésre és akár a férfi meddőség okozója is lehet. A Harvard kutatói szerint ugyanis már napi három adag a spermaminőség és a spermamennyiség romlását okozhatja.tejtermékek fogyasztása és a sperma mennyiség kapcsolata.

 

Egy adag: 28 gramm sajt, egy teáskanál tejszín, egy gombóc fagylalt, vagy egy pohár zsíros tej. A kutatók magyarázata alapján a tejben természetesen előforduló női nemi hormonok gátolhatják a nemzőképességet. Egész eddig úgy vélték, hogy a nők étrendje számít inkább a gyermek megfoganása szempontjából. Egyre több minden bizonyítja azonban azt, hogy a férfiak életmódja – különösen a táplálkozásuk – ugyanolyan fontos lehet a férfi meddőség kialakulásában.

 

A Harvard Egyetem kutatói 189 férfi étrendjét vizsgálták meg, a 19-25 éves korosztályból. Egyikük sem volt túlsúlyos, hetente legalább másfél órát edzettek. Kérdőíveket kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy egy átlagos héten mennyit fogyasztanak az egyes élelmiszer-csoportokból. Sperma vizsgálat segítségével spermamintáikat is elemezték a hímivarsejtek formája és mozgási sebessége szempontjából. Akiknek legalább napi 3 adag tejtermék szerepelt az étrendjében, azoknál 25 százalékkal gyengébbnek bizonyult a spermaminőség és a spermamennyiség.

 

Nem kell teljesen száműzni

 

Myriam Afeiche, a kutatás vezetője elmagyarázta, hogy a tej ösztrogéntartalma lehet a ludas. Okozhatja még a sok permetezőszer, ami a tehén táplálékául szolgáló növényekből kerül át a tejbe. „Bár régebb óta sejtették, hogy a zsíros tejtermékek negatív hatást gyakorolhatnak a spermaminőségre és a spermamennyiségre csak kevesen elemezték direktben a kérdést.” Dr. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem termékenységi szakértője azonban úgy vélte, hogy kizárólag e tanulmány kapcsán nem szabad teljes egészében eltüntetni a férfiak tányérjáról a tejféléket. A rosszabb mutatók ellenére is születhet gyermekük.

 

Ugyanezek a kutatók egy másik munkájuk során a túlzott szénhidrátfogyasztás kapcsán végzett sperma vizsgálat során is hasonló eredményeket láttak. Ebben az esetben a hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy ezek a férfiak általában elhízottak, az elhízás pedig a hormonműködés felborításával hat károsan a termékenyítő-képességre és vezethet akár a férfi meddőség kialakulásához a későbbiekben.

 

Ismerje mega férfi meddőség lehetséges okait!