A férfiak biológiai órája

A férfiak biológiai órája éppen úgy ketyeg, mint a nőké; ha később vállalnak gyermeket, jelentősen csökken a megtermékenyítő képességük – derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet Otagoi Egyetem kutatói végeztek.

A férfiak biológiai órájaAz Otagoi Egyetem legújabb kutatásában a férfiak életkora és a spermiumok minősége közötti összefüggéseket vizsgálta. A kutatás vezetője Dr. Sheri Johnoson és szerzőtársai 90 különböző tanulmányba bevont, közel 94 000 pácienst vizsgáltak meg mintegy 30 országból. Az eredményeket pedig a neves „Ageging Research Rewievers” nevű nemzetközi lapban publikálták.

Amíg a nők kora köztudottan negatív hatással van a termékenységre, hiszen a kor előrehaladtával a petesejt elöregszik, a nő nehezebben tudja kihordani, megszülni a magzatot addig a férfiak korral összefüggő megtermékenyítő képességét mindeddig figyelmen kívül hagyták, pedig a megtermékenyítés sikerességében kettőn áll a vásár.

 

A kutatók azt állítják, hogy a férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké – legalábbis a gyermek egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig még gyorsabban pöröghet, ha a férfiak nem törődnek egészségükkel. A felmérés tanulsága szerint már 35 év fölött jelentős mértékben romolhat a férfi megtermékenyítő képessége, sőt mindez növeli a terhességi komplikációk, szülészeti szövődmények kialakulását.

 

Dr Johnson a ‘minél előbb, annál jobb’ elvet vallja, ha gyerekvállalásra adjuk a fejünket. ‘Ha az apaságot valamilyen okból el kell halasztani, a férfiaknak meg kell próbálni a legjobb erőnlétben maradni, elkerülve a dohányzást és az elhízást’- javasolja a szakember.